Колонката на попа

Чували ли сте определението „градивна критика“? То е точно и върши работа, когато искаш да помогнеш на някой или да направиш забележка без да засегнеш човека отсреща. Градивната критика е почти всяка критика, която получаваме, стига да не е направена злонамерено. Или иначе казано, ако сте малко по-находчиви и искате да се развивате, може да се възползвате от всяка отправена ви критика, за да поправите недостатъците си.

Звучи просто, но знаем, че не е. Способността да носим на критика не е никак лесно занимание. Много хора не умеят да премислят направените им забележки и автоматично скачат срещу тези, които са им ги отправили. Това не просто не помага, а пречи на развитието на всеки човек.

Умението да носим на критика е доказателство, че сме уверени в собствените си възможности и не се смущаваме, когато някой се опита да ни направи забележка. Всяка припряна и обидена реакция е доказателство, че не се чувстваме сигурни в себе си или сме толкова самовлюбени, че не успяваме да приемем факта, че не винаги може да сме на върха.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 


Внимание, внимание, всички пушки на събрание!

Или поне такива бяха първоначалните очаквания на организаторите на този дълго очакван първи турнир по counter-strike в България от много години насам.

Така и стана! Всеки, който някога беше пускал CS по една или друга причина, се спусна от всички посоки да се запише и да участва, да премерят калашници и да си изкарат гранатите и да видят на кой са по-големи.

Но дали организаторите бяха готови? Дали очакваха буквално такова стълпотворение?

Отговорът е категорично НЕ.

За да не ме упрекнат някои хора, че изказвам такова категорично мнение в по-долните редове, ще направя един кратък разбор на това, което видях и на което присъствах.

 

Не се мина много време след обявяването на турнира и съответно неговите квалификации и набързо дойде 07.02.2015 или D-day.  Голямото ново началоза CS-a в България. Записани са цели 132 отбора (да ви кажа и в най-смелите мечти да видя толкова отбори отново след близо 10 години си ме изненада и жегна),от които 112 потвърдили участие. БРАВО !

След малко смут се появи и схемата за първия ден. Очаквано видяхме няколко познати муцуни в лицето на Acrade, G-Play, HSBG както и няколко League of Legends играчи, които се представиха на не лошо ниво. Разбира се турнирът беше проведен от хората на GamingGear, AFK-TV и по-специално мога да спомена едно име, благодарение на което днес не играем все още първата квалификация, а именно Искрен Божанов или по-известен като „Insideout”. Ама ние свършихме ли?

Тук е моментът за горчивия привкус, който остави цялото това събитие, предполагам не само на мен.

Идеята на самата първа квалификация (както и на останалите) беше да успее да свърши в рамките на един ден. До тук добре. НО от опит знам, че за да може да стане това нещо реалност, трябва да има някои фактори на лице.

На първо място, достатъчен брой сървъри, в които да се проведат мачовете. На второ място, но категорично по-маловажно по значение, хора, които да знаят как се менажират самите сървъри, адекватни правила и строги и добре обучени администратори, които да ги спазват. Да приемем, че сървърите са били „достатъчни“, да разгледаме какво се случва с менажирането на сървърите. Тук идва едно бързо цитатче какво е “GameNinja” според организаторите на събитието:

„Game Ninja е турнир по електронни спортове на PC World Bulgaria, който е специализиран в PC игри.

Инициативата традиционно привлича млади хора, предимно деца между 12 и 18 г., и мисията ѝ е не само да развива гейминга в България, но и да насърчава работата в екип, креативността и усвояването на нови технологии. Това води както до вдигане на нивото на електронните спортове у нас, така и до повишаване осведомеността и уменията за работа с нови ИТ – важна предпоставка за личностното и професионалното развитие на всеки човек.“

Предимно деца между 12 и 18 години. Мили организатори CS-a в България умря някъде 2006-7 година, оставяйки 1-2 отбора в България както и нулев интерес от по-младите геймъри, как точно тези деца на по 12 до 18 години, които тогава са били на 3 и на 9 години, ще знаят как да си менажират мачовете, при положение че все повече игрите стават „user friendly“ и почти никой не се занимаване с писане на „кодове“ в тази черна дупка конзолата.

И така, вълна след вълна от спам, в които хората се оплакват, че няма сървър, в който да си проведат мача. Разбираемо забавяне от няколко стотин минути и накрая тези млади геймъри някак си успяха да се озоват в така заветния виртуален свят. Ами сега какво ? Започна щуро писане на !Ready !unready !admin !me но така и нищо не се случваше. Спомняте ли си като казах user friendly? Всички в момента известни платформи за игра било то Faceit, ESEA, gather-network, Competitive match making  и така нататък всичко започва автоматично с помощта на една команда или след изтичане на определено време, но не и тук.

Както и да е, все някак всички хора от споменатите по-горе екипи успяха да замажат положението и за два дена да приключат с тази първа квалификация. Или май по-скоро отборите на Arcade, HSBG и G-Play си движеха потока, предоставяха си сървърите и си менажираха мачовете… оh well, good job guys !

Но нека стигнем до квалификация номер две и три, когато вече бяха изчистени някои проблеми. Но дали бяха изчистени проблемите с правилата и администрирането?

„…..През 2015 г. Game Ninja ще бъде на още по-високо ниво…..“  O Bandi Cam! O Bandi Cam! Your video is so amazing!

Страхотното и иновативно средство за анализиране на хакери BANDICAM връхлетя за първи път у нас, ама май и никъде другаде. Играчите на всички отбори бяха задължени да използват тази програма за видео и аудио записване. Имаше и подробни инструкции как да си я свалим, инсталираме и настроим. БРАВО! Ама момент, програмата е с ограничени права за ползване и можем да записваме само за 10 минути, след което да бъдем прехвърляни на работния екран, където ни казва учтиво, че за скромната сума от 40 долара ще можем да записваме, колкото си искаме. И докато четяхме тези оферти ни бяха убили и загубихме рунда в играта… БРАВО !
Прощавайте крак-а от замунда дали работи ??? Съжалявам, но ползването на нелицензиран софтуер е противозаконно! Ами загубата на FPS, когато пуснем програмата да записва? Съжалявам, другарю, но правилата са си правила!

Да, ама не. Някой от вас знае ли кой спечели втората квалификация между отборите на „Acrade“ и „FILM +“. Аз лично официално не разбрах. Но разбрах че „FILM +“  през целия ден стигат до финал без нито едно демо и без нито един запис от Bandicam. По-нагоре какво казах за строгите правила и добрите администратори?
Сега самият този Bandicam не може да определи дали някой е хакер или не, самата тази програма е била нечия първична идея, на някой, който има някакво понятие от CS, но не и от това как работят съвременните хакове. Като цяло безсмислено нещо, за което не може никой да се сърди на „FILM +“. Ами правилата ? ДА, правилата са правила и трябва да се спазват и в тази си сила момчетата са ги нарушили доста…. Но можем да им пожелаем успех на плейофите! 

Сега малко за самите плейофи. Три отбора ? Защо ?  Къде, къде щеше да е по интересно ако са 4 и да е пак на принципа всеки срещу всеки. Така или иначе на финала ще стигнат само два … Да, точно така, два отбора в зала 3 на НДК и всеки може да отиде да ги гледа срещу 5 лв. Може и фланелка на Zing-а да си спечелите.

5 лева за лан финалите
20 лева за бира
2015 още по-добра GameNinja. БЕЗЦЕННО!

Скъпи, приятели организатори, моля ви, като човек, с който сте прекарали не малко незабравими моменти. Постарайте се повече, защото вие сега ще изградите новото поколение от геймъри в България.
Но докато се толерира тоталното неспазване на правилата, обидите по адрес на администраторите и противниковите играчи, докато не вземете предвид изброените по-горе неща, вместо геймингът да тръгне в правилната посока, ще върви стремглаво на долу. Имаме достатъчно примери в миналото за това!
Знам, ще кажете, че няма безплатна боза, ама когато бозата е прокиснала по-добре да няма и боза и да ядем баницата без сирене.

Поздрави и благодаря за рибата !

Новини

Thumbnail Утре вечер отборът на HSBG ще започне своето следващо изпитание. Българите ще вземат участие в CSGOFAST Cup #1 Qualifier, където общият брой на участниците ще бъде лимитиран до 256 отбора, а...
Thumbnail Днес бяха изтеглени групите за следващия етап по пътя за Major турнира в Бостън. Квалификацията ще се проведе в периода от 2 до 5 ноември в Букурещ, Румъния, а домакин на събитието ще бъде невероятният екип на...
Thumbnail Очакваните лан финали на Power Overload в София приключиха късно снощи като отбора на HSBG завърши на второ място след финал изпълнен с много емоция и зрелищни битки. Младият ни състав започна своето участие...
Thumbnail Здравейте, приятели! Настъпи моментът да обявим завръщането ни на световната Counter Strike Global Offensive сцена! След като през последните няколко седмици следяхме изкъсо случващото се с гейминга в България и по-специално...
КатегорияCounter Strike